The best of OdVa 1981 till 2000

Geschiedenis van Onno de Vries Architecten

In 1981 begonnen Onno de Vries en Peter Sas hun Architectenbureau en een jaar later werden zij versterkt door Hans Bloem en niet veel later door Christian Bouma. Het bureau werd genaamd: De Vries Sas Bloem Bouma Architecten. De eerste jaren werkte zij in de Reguliersdwarstraat 40 en later aan de Prins Hendrikkade 22 in Amsterdam. De eerste projecten die werden uitgevoerd waren onder andere Café Oblomow in de Reguliersdwarsstraat en in dezelfde straat, nachtclub ’36 op de schaal van Richter’. Na het succes van deze twee horecagelegenheden volgden ook, Walem, Panini, Rum Runners, Morlang en nog veel meer!

De Vries, Sas, Bloem en Bouma Architecten hield zich echter niet alleen bezig met horecagelegenheden.  Winkels werden verbouwd en grachtenpanden werden gesplitst in appartementen. In 1986 mochten wij de winkel, showroom en kantoor van Esprit aan het Spui verbouwen als ‘local architect’ in samenwerking met Antonio Citterio. 

Uit deze tijd was er ook een groot project waarbij wij de Gouden Bocht mochten verbouwen waar verschillende kantoorruimten, horecagelegenheden en een parkeergarage zich bevonden. Vanuit Dentsu Nederland en Clifford Chance volgen meer kantoorinterieurs zoals de Stibbetoren. Dit zijn belangrijke projecten geweest voor het architectenbureau wat inmiddels was omgedoopt naar De Vries Sas Bouma Architecten.

In 1995 verhuisde het bureau naar Loods 6 aan de KNSM-laan in Amsterdam. Mooie projecten die we vanuit hier hebben gedaan is onder andere een zeer complexe verbouwing en inrichting van het Hirschgebouw in opdracht van Baker & McKenzie. En ook het hoofdkantoor van Bank Labouchere, later Dexiabank Nederland aan de IJ-oever van Amsterdam waar zich zo’n 1000 werkplekken bevinden. Ook aan de Ceintuurbaan werd een groot project gedaan door het architectenbureau, een pand met 12 appartementen, een winkel en een parkeergarage.

Peter Sas neemt afscheid van het architectenbureau en De Vries Bouma Architecten verkast in 2005 naar Badhoevedorp. In 2008 besluit Christian Bouma zelf verder te gaan met zijn eigen bureau Studio C en blijft Onno de Vries in Badhoevedorp achter met het huidige architectenbureau: Onno de Vries Architecten.